Novosadski sajam je 86. put  otvorio svoje kapije za posetioce i izlagače iz oblasti agrara, a 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje predstaviće tokom narednih sedam dana proizvode i usluge iz 61 države. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada je otvarajući ovu veliku manifestaciju rekao da država koja ima snažnu poljoprivredu, koja se razvija, koja ima zdravu zemlju i dobre domaćine kao što ih ima Srbija ne treba da brine za svoju budućnost. 
- Tri segmenta su ključna i za sadašnju poziciju Srbije, ali i za razvoj u budućnosti. Prvi je nivo subvencija i treba naglasiti podsticaje na republičkom i pokrajinskom nivou namenjene mladim poljoprivrednicima. Druga važna tačka je politička stabilnost i međunarodno priznata Srbija koja otvara nova tržišta za naše poljoprivrednike i povećanje njihove konkurentnosti. Na sve ovo nadovezuje se spajanje nauke, inovacija, novih tehnologija i poljoprivrede, rekao je Vučević.
Tradiconalan partner u organizaciji Poljoprivrednog sajma je Pokrajinska vlada. U saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na ovogodišnjoj priredbi organizuju se izložbe "Gastro region Vojvodina" i premijerno Dan voćara. 
  - Pokrajinska vlada je kao jedan od ključnih prioriteta postavila razvoj agrara. Od jula 2016. godine do danas iz pokrajinskog budžeta je u poljprivredu uloženo više od 20 milijardi dinara kroz podsticajne mere koje su usmerene u osnaživanje naših poljoprivrednika. Posebno se ponosimo  novim merama koje smo pokrenuli, jer smo prepoznali nove kategorije proizvođača poput mladih do 40 godina, žena na selu i poljoprivrednika koji dolaze iz manje razvijenih opština. Posle duže godina velika pažnja posvećena je zemljoradničkim zadrugama, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, ističući da je u nameri da poljoprivredna proizvodnja bude podignuta na viši nivo pokrenut ozbiljan investicioni ciklus u rekonstrukciji i podizanju kapaciteta kanalske mreže. - Realizovano je 11 projekata, a ove godine počinje realizacija još 18. Ukupna vrednost ovih investicija je više od 65.000.000 evra i to znači novih 107.000 hektara oranica pod sistemima za navodnjavanje. 
  Pokrovitelj najveće nacionalne izložbe stoke na Poljoprivrednom sajmu tradicionalno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje ove godine organizuje i izložbu genetskih potencijala. Ministarstvo podržava i izložbu organske proizvodnje, kao i izložbu proizvoda s oznakama geografskog porekla, srpski kvalitet i proizvoda zanatskih pivara. Takođe, organizuje veliki broj stručnih skupova. 
- Srbija ima zemlju i hranu i to je ono što treba da je vodi napred, posebno u sektoru prehrambene industrije. Italija i Tunis, kao zemlje-partneri i prijatelji ovog sajma, kao i druge zemlje koje su prisutne pomažu nam da ostvarimo suficit u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Suficit od dve milijarde nije malo. Mi smo u nekoliko sektora poljoprivredne proizvodnje blizu svetskih maksimuma. To se odnosi pre svega na pšenicu, maline i druge kulture. Naš zadatak je da uredimo sistem prehrambene industrije i otvorimo nova tržišta, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i napomenuo da se očekivanja na tržištu menjaju. Sada je organska proizvodnja u fokusu zapadne Evrope, proizvodi s geografskim poreklom nastoje da uzmu što više učešća.
Poljoprivredni sajam je svetkovina u čast zemlje i hrane, u čast setve i žetve, u čast dobrobiti svih ljudi, rekao  je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.  On je napomenuo da je tokom višedecenijskog postojanja Novosadski sajam ugostio više od 7.000 inostranih i više od 100.000 domaćih izlagača. Manifestaciju je posetilo više od 10.000.000 posetilaca. 
- Prvi put Poljoprivredni sajam ima i zemlju-partnera i zemlju-prijatelja. To su Italija i Tunis. Takođe, prvi put organizovana je izložba genetskih potencijala na kojoj su prezentovane autohtone rase stoke i prvi put se organizuje Međunarodni dan voćara. Posle više od 20 godina organizovano je 17 kolektivnih izložbi s akcentom na preciznu i digitalnu poljoprivredu. Izložba poljoprivredne mehanizacije na 35.000 kvadratnih metara donosi najsavremenije mašine, ali i popuste, rekao je Cvetković. 
Generalni sponzor ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma je Generali Osiguranje Srbija, zlatni sponzor je Al Dahra, dok su darodavci  "Agropanonka", firma "Kite". d.o.o. i Kompanija VGP. 
Jasna Bajšanski