U Privrednoj komori Vojvodine danas je održan skup „Finansiranje poljoprivrede uz podršku države u 2019. godini“. Učesnici skupa bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodopivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i vojvođanskih fondova - Razvojnog fonda AP Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Garancijskog fonda AP Vojvodine. Svi oni predstavili su pogodnosti koje se nude poljoprivrednicima kada je u pitanju finansiranje i unapređenje njihove proizvodnje. Skup je organizovala PKV  uz medijsku podršku „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD Novi Sad i logističku podršku Sistema poljoprivrednih informacija „Info tim logistika“ DOO.

Pozdravljajući učesnike skupa među kojima je bio veliki broj poljoprivrednih proizvođača predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je  ovo jedan u nizu skupova koji organizuje PKV s ciljem povezivanja privrednih subjekata u agraru i davanja neophodne podrške za izlazak na nova, treća tržišta.

Dr Nenad Katanić , pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  predstavio je mere podrške resornog ministarstva ističući da je u tu svrhu namenjeno 38 milijardi dinara. On je napomenuo da je cilj mera da se podstiče prerada poljoprivrednih proizvoda i unapređuje stočarska proizvodnja, kao i da se stimuliše ostanak mladih na selu. Napomenuo je da su za pojedine stočarske segmente značajno povećane subvencije, zatim da su izdvojena dodatna sredstva za subvencije po hektaru, kao i da su davanja za organsku proizvodnju povećana za 120 odsto u odnosu na konvencionalnu biljnu proizvodnju

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković predstavio je mere resornog sekretarijata  i rekao da se upravo završavju četiri konkursa za koje je vladalo veliko interesovanje. Reč je o konkursima za podizanje voćarskih zasada, opreme za podizanje protivgradnih mreža, nabavku sistema za navodnjavanje, za proizvodnju u zaštićenom prostoru i za opremanje stočarskih farmi. Najavio je i da će u narednih desetak dana biti raspisano još nekoliko konkursa – za startap podršku mladima u ruralnim područjima, za organsku proizvodnju, za srednje poljoprivredne škole i naučno-istraživačke institucije.

Više o ovom skupu biće objavljeno  u narednom broju Poljoprivrednika.

A.M.