Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je juče sa predstavnicima Udruženja reciklera Srbije o problemima u finansiranju i radu reciklažne industrije u oblasti posebnih tokova otpada.

Sagovornici su ocenili da postoji visok stepen međusobnog razumevanja u pogledu neophodnosti snaženja reciklažne industrije i jačanja nacionalnih kapaciteta u upravljanju svim vrstama otpada.

Predstavnici Udruženja reciklera Srbije zatražili su povećanje podsticaja države u ovoj oblasti i istovremeno pozvali nadležne da povećaju kontrolu rada preduzeća za preradu otpada, kako bi se obezbedilo u potpunosti pridržavanje propisa u ovoj privrednoj grani.

Oni su naglasili da se reciklažnoj industriji tri godine unazad opredeljuje isti, nedovoljni podsticaj, dok su njene potrebe i kapaciteti daleko veći.

Trivan je rekao da će Vlada Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine izdvojiti preko dve milijarde dinara, što je približno trećina budžeta Ministarstva za podsticaj reciklažnoj industriji, odnosno onoliko koliko je to moguće u odnosu na opredeljeni budžet.

Međutim, ova sredstva nisu dovoljna, smatra Trivan, zbog čega Ministarstvo razume reciklere u njihovom zahtevu da im se obezbedi dodatni podsticaj.

Trivan je naglasio da je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Malim koji je takođe pokazao razumevanje da je neophodno uložiti dodatni napor da se podrži ova privredna grana navodi se u saopštenju Vlade

S tim u vezi je i pitanje uspešnog rešavanja opasnog otpada, što predstavlja poseban državni interes, smatra Trivan, jer nelegalno skladišten opasni otpad je neposredna ozbiljna pretnja bezbednosti i zdravlju ljudi.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je još uvek mali procenat prerađenog otpada, i to je jedan od razloga što smo još uvek daleko od razvijenih zemalja Evrope.

U našem društvu moramo razumeti da bez ulaganja u zaštitu životne sredine ne možemo napredovati, i zato moramo podsticati sopstvenu reciklažnu industriju. Podsticanje rada reciklažne industrije suštinski nije pitanje novca, već pitanje da li želimo čistiju Srbiju ili ne, zaključio je Trivan.