Do kraja ove godine u Kragujevcu će biti otvoren Vinski Hab. Biće to Kuća šumadijskih vina, druga po redu, s obzirom na to da je prva otvorena u Beogradu pre nekoliko meseci. Kuriozitet je da će Vinski Hab biti otvoren na mestu gde je nekada bila kuća u kojoj je živeo i radio Đura Jakšić dok je bio učitelj na Liparu u Donjoj Sabanti.
Istorija Đuru Jakšića ne pominje samo kao vrsnog pesnika i slikara, već i kao velikog boema. Da li je istina ili ne, ali ostavio je stihove o čuvenoj krčmarici Mili koja je služila vina. Upravo taj boemski koncept i splet istorijskih i okolnosti današnjice, pomoći će da se o vinima iz Šumadije još dalje čuje. Kuća u kojoj je živeo veliki pesnik dve godine u Kragujevcu 20 godina je propadala. Ovog leta je srušena i do kraja godine na istom mestu biće izgrađena replika u čijem podrumu će biti Kuća šumadijskih vina.
Propuštena je prilika da se ona proglasi kulturno- istorijskim dobrom i bageri su srušili ono što je od nje ostalo. Iako se nagađalo da bi tu mogla da nikne poslovna ili stambena zgrada, lokalne vlasti u dogovoru sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Udruženjem vinara Šumadije i Švajcarskom agencijom za razvoj imali su drugačije planove.
- Znamo da je Đura Jakšić bio veliki slikar i pesnik, dramski pisac, i učitelj, ali i veliki boem. Želimo da njegovo životno iskustvo i stvaralaštvo smestimo u koncept današnjice. U podrumskom delu kuće biće vinarija. Tu ćemo prezentovati šumadijska vina, dok će u gornjem delu kuće biti prostor za kulturno- umetničke sadržaje, kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća u Kragujevcu.
Projekat "Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije - IMPULS Wine" predviđa da u Kragujevcu, kao ekonomskom centru regiona, formira Vinski hab. Otvaranjem takvog mesta Kragujevac će se profilisati kao nosilac i promoter vinske kulture i Šumadijskih vina sa zaštićenim geografskim poreklom. Iz budžeta grada biće izdvojeno 20 miliona dinara i to je 65 odsto potrebnog novca. Preostalih 35 odsto obezbediće Švajcarska agencija za razvoj.
S oznakom zaštićenog geografskog porekla trenutno je 15 vina iz Šumadije. Prošle godine prvi put u Srbiji napravljeno je i vino regiona, Šumadijska ružica.

Biljana Nenković
Foto: Biljana Nenković