Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine (CAPMV) održala je 22. marta hitnu vanrednu skupštinu a povodom nagomilanih problema u govedarstvu. Na skupštini je izrečena ocena da u sadašnjim uslovima opstanak mlečnog govedarstva na porodičnim gazdinstvima nije moguć, čime se ugrožava i opstanak onih domaćinstava čije je opredeljenje proizvodnja mleka.
Da bi se problemi prevazišli, neophodno je da se proizvođačima što pre isplati regres za prošlu godinu po uredbi koja se odnosi na genetsko unapređenje stočarstva a po kojoj su podneli zahtev u junu prošle godine i iznosi 25.000 dinara po umatičenom grlu. Za zakasnelu isplatu, Ministarstvo je naime predvidelo da suma za umatičeno grlo iznosi 20.000 dinara, koliko je po novousvojenoj uredbi. Za proizvođače mleka to je neprihvatljivo i traže da ona bude ukinuta, a novom da bude određen regres za umatičeno grlo za 2013. i da iznosi 30.000 dinara. Takođe je neophodno da hitno budu isplaćene premije za mleko za četvrti kvartal prošle godine i da počne isplata za prvi kvartal u tekućoj godini.
Na vanrednoj skupštini CAPMV zaključeno je da će se u narednim danima, zajedno s udruženjima i asocijacijama poljoprivrednika koje podržavaju stočare, sačiniti zajednički predlog zahteva. Ove zahteve predstavnici proizvođača mleka pokušaće da 1. aprila uruče premijeru i prvom zameniku premijera Vlade Srbije, kao i ministrima poljoprivrede i finansija.