Grad Kragujevac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja potpisali su sporazum o partnerstvu na projektu "Šumadijska šljiva". Reč je o projektu u koji je uključeno svih sedam opština Šumadijskog okruga i, zahvaljujući njegovoj realizaciji, brojni odgajivači šljiva iz ovog dela Srbije imaće dve povoljnosti.

Projektom koji se kroz program podrške ruralnom i regionalnom razvoju Srbije finansira novcem švajcarske agencije za razvoj i saradnju predviđena je izrada elaborata za zaštitu geografskog porekla "šumadijske šljivovice". To predviđa usvajanje zajedničke recepture i tehnologije za proizvodnju i uspostavljanje novog turističkog proizvoda pod nazivom "rakija turističkih tura".

Potpisani sporazum između lokalnih vlasti i agencije podrazumeva  i uspostavljanje regionalnog sistema za prognozu i zaštitu šljiva od bolesti. Ovaj sistem biće kompatibilan i umrežen s nacionalnim, a cilj je, između ostalog, da proizvođači šljiva u Šumadiji poboljšaju svoja znanja u proizvodnji šljive i mekih rakija, kao i da povećaju kapacitet proizvodnje.

B. Nenković