Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede počeo je da realizuje prve ovogodišnje kreditne linije. U Skupstini Vojvodine potpisana su 93 ugovora o kreditima za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, staklenika i plastenika i za podizanje novih vinograda. Ukupan iznos sredstava koji je dodeljen kroz ove, izuzetno povoljne kredite, iznosi blizu milion evra.
Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić prisustvovao je potpisivanju ugovora i, obraćajući se korisnicima kredita, izrazio zadovoljstvo zbog njihovog velikog interesovanja za konkurse Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Prema njegovim rečima, to pokazuje da ovi krediti, pored toga što su najpovoljniji u državi, odgovaraju potrebama poljoprivrednika.
Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo rekao je da su krediti odobreni pod izuzetno povoljnim uslovima, sa niskim kamatnim stopama, koje iznose od jedan do dva odsto godišnje i sa dugim grejs periodom od šest meseci do tri godine.
- Pravo na kredite za navodnjavanje ostvarila su 62 korisnika u ukupnom iznosu od blizu 650.000 evra. Za zaštićene bašte odobreno je 17 kredita u ukupnom iznosu od 100.000 evra, a za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i opreme u vinogradarstvu, Fond je odobrio 14 kredita, čija je vrednost veća od 80.000 evra. Veoma brzo, biće obrađeni i zahtevi za preostale dve kreditne linije: za poljoprivrednu mehanizaciju i pčelarstvo, rekao je Sabo.