Na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji od 31. maja do 2. juna uspešno je održana treća međunarodna naučna konferencija "Turizam u funkciji razvoja Republike Srbije - Turizam u eri digitalnih transformacija TISC 2018". Konferenciju je, kao i prethodnih godina, organizovao Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, u saradnji s brojnim institucijama iz zemlje i inostranstva, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Glavni cilj Konferencije usklađen je s pitanjima i izazovima digitalnih transformacija i njihovim uticajem na razvoj turizma, a time i ruralnog turizma. Učesnici Konferencije imali su priliku da teorijska izlaganja i praktična iskustva koja se odnose na turizam i srodne grane čuju od predavača iz Srbije i izvesnog broja evropskih zemalja, poput Finske, Italije, Rumunije, Republike Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, kao i iz SAD.
Kao i prethodnih godina, Konferencija je imala multidisciplinarni karakter. Bila je plodno tlo za razmenu iskustava, naučnog razmišljanja, širenje znanja, kao i jačanje postojećih i uspostavljanje novih veza između praktičara i istraživača, s krajnjim ciljem da se obezbedi budući rast i razvoj turizma. Osim toga, pružila je mnogo interesantnih uvida u ogroman uticaj koji tehnologija ima na razvoj turizma - trend koji će se sigurno nastaviti i u budućnosti.
Ovogodišnja konferencija okupila je veliki broj učesnika, kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja. Ukupno su prezentovana 84 naučna rada, koja su objavljena u dva tematska zbornika. U okviru objavljenih radova, značajan broj bio je posvećen problemima i mogućnostima razvoja ruralnog turizma, kako u Srbiji, tako i u zemljama u okruženju.

G. R.