Grad Kragujevac i Odeljenje za poljoprivredu pokrenuli su od 1. marta programe regresiranja za veštačko osemenjavanje kao i osiguranja useva, životinja i plodova namenjenih individualnim poljoprivrednim domaćinstvima koji će se finansirati iz gradskog agrarnog budžeta, objavljeno je na ofisijelnom sajtu grada Kragujevca.
Za regres za osiguranje useva, životinja i plodova i ove godine Kragujevac će iz gradskog agrarnog budžeta izdvojiti 30 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti polise osiguranja. Osim osiguranja useva i plodova, krava i junica, individualnim proizvođačima od ove godine biće omogućeno i subvencionisanje osiguranja priplodne jagnjadi, ovaca, ovnova, krmača, nazimica i nerasta. Maksimalni iznos za osiguranje useva po domaćinstvu je 10.000 dinara, za osiguranje plodova 50.000 dinara po domaćinstvu, za krave junice 10.000 dinara po grlu, jagnjad 300 dinara, ovce i ovnove 500 dinara po grlu, za priplodne krmače nazimice 1.000 dinara a za neraste 2.000 dinara po grlu.
Kada je reč o regresu za veštačko osemenjavanje, što je program koji se u kontinuitetu realizuje već nekoliko godina, i ove godine će se bespovratno isplaćivati 1.500 dinara po umatičenom grlu. Zahtevi za program veštačkog osemenjavanja primaće se do 15. decembra 2013. godine.
Uslov za dobijanje bespovratnih sredstava je da su domaćinstva kao i njihova proizvodnja na teritoriji grada Kragujevca i da nemaju neizmirenih obaveza zaključno sa 31. decembrom 2012. godine, istakla je Snežana Živanović Katić, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu grada Kragujevca.
Ovaj program traje do 15. novembra 2013. godine a sva potrebna dokumentacija i obrasci preuzimaju se u Odeljenju za poljoprivredu grada Kragujevca.