Nakon velikih šteta koje je suša nanela proljoprivredi protekle godine, niskih prinosa i drastično smanjenih prihoda poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednici nemaju novca za kupovinu goriva i semena za zasnivanje novog roda. U cilju primene barem osnovnih agrotehničkih mera, u ovom momentu je proizvođačima potrebno hitno obezbediti subvencionisano gorivo i povoljne kredite, kao što je i definisano Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Takođe, smatramo da je potrebno što pre tačno definisati način sprovođenja pojedinih mera koje su definisnane pomenutom uredbom, navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.
S obzirom na to da je gorivo jedan od najznačajnijih inputa svih vidova poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednicima je potrebno omogućiti kupovinu goriva po nižim cenama direktno na benzinskim stanicama, jer će se na taj način, ističu u Asocijaciji, značajno umanjiti početno ulaganje u proizvodnju. Podsećaju da je ovakav model subvencionisanja goriva bio primenjen prošle godine putem bonova za gorivo.
Pored toga, smatraju u Asocijaciji, potrebno je što hitnije realizovati meru definisanu Uredbom o raspodeli podsticaja, koja se odnosi na davanje subvencionisanih kredita i na taj način poljoprivrednicima obezbediti sredstva za ulaganje u inpute u cilju primene adekvatne agrotehnike za prolećnu setvu.