Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je juče da Srbija postaje zemlja korišćenja obnovljive energije i da je proteklim godinama pušteno u rad više od 100 megavata iz obnovljivih izvora, a da se do kraja godine očekuje novih 250 megavata u mreži iz obnovljivih izvora, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, u planu je da se tokom 2019. pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, a da je cilj da do 2020. Srbija koristi obnovljivu energiju u iznosu od 27 odsto.

-Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. To je deo naše odgovornosti i zbog nas i zbog generacija koje dolaze, da im ostavimo zdravu vodu, vazduh, zemljište i hranu, kako bi oni imali normalan život, rekao je Antić na konferenciji "Žene u održivoj energetici - liderstvo za promenu".

Većina ljudi za obnovljive izvore energije kaže da su alternativni, poručio je Antić, i dodao da on sa tim nije saglasan, jer obnovljivi izvori energije nemaju alternativu.

On je istakao da je Zakon o energetici izmenjen kako bi Srbija imala kvalitetne projekte održivog ravoja i naveo da će 10 toplana u našoj zemlji preći na korišćenje biomase, da postoje vetroparkovi, da se koristi i solarna energija. Ocenio je da naš energetski sektor napreduje u pravcu održivog razvoja.

Ministar je ukazao na značaj žena u energetici, navodeći da su žene u Ministarstvu rudarstva i energetike dominantne i čine 60 odsto zaposlenih.