U Privrednoj komori Vojvodine juče je održana konferencija na kojoj su predstavljene mogućnosti korišćenja sredstava iz IPARD fondova za zemljoradničke zadruge i poljoprivrednike. Skup je organizovao Zadružni savez Vojvodine, uz podršku Ministarstva za evropske integracije i PKV-a, a prisustvovalo je oko 100 vojvođanskih poljoprivrednika.
Cilj ovog skupa, kako je u izjavi za medije istakao predsednik ZSV-a Radislav Jovanov, jeste da se zadrugari detaljno informišu o mogućim načinima korišćenja IPARD fondova, s obzirom na to da su uslovi konkurisanja izuzetno složeni. Podsetio je da za sve one koji ne mogu da ostvare ta sredstva, postoje konkursi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, što će doprineti da se i u malim sredinama oseti podrška države.
Da je tematika ovog skupa od izuzetnog značaja za unapređenje celokupne poljoprivrede, kako na pokrajinskom, tako i na republičkom nivou, naglasio je i predsednik PKV-a Boško Vučurević.
- Privredna komora Vojvodine je uvek spremna da sve svoje resurse stavi u funkciju edukacije privrednika, u ovom slučaju poljoprivrednika, s ciljem unapređenja njihovog poslovanja i stvaranja mogućnosti za njihovo dodatno finansiranje. U prethodnih nekoliko godina, državni organi, na republičkom i pokrajinskom nivou, definisali su konkretne programe finansiranja poljoprivrede. Trend su, u određenoj meri, pratile i lokalne samouprave svojim programima pomoći ovom sektoru. Sve ovo je postepeno uticalo na formiranje svesti o neophodnosti uvođenja poljoprivredne proizvodnje u regularne tokove, rekao je Vučurević.
Savetnik ministra za evropske integracije Danilo Golubović rekao je da bi potpisivanje finansijskog sporazuma s Evropskom komisijom o zvaničnom početku korišćenja fonda EU trebalo da bude krajem februara ove godine i da će to biti velika mogućnost za srpsku poljoprivredu.
- U pitanju je vrlo složen administrativni proces, ozbiljna transparentnost na koju pojedini poljoprivrednici u Srbiji nisu naučili i stroga kontrola korišćenja sredstava, rekao je Golubović.
O mogućnostima korišćenja sredstava iz IPARD fondova govorili su i konsultanti Đorđe Mirković, Boštijan Kos i Robert Kaisersberger.