Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predstavio je na naučnom i stručnom savetovanju poljoprivrednika “Dobar dan, domaćine” mere agrarne politike za 2018. godinu koje predviđaju više sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i skladišta, kao i direktna davanja po hektaru koja bi trebalo da budu isplaćena već početkom marta, pišu "Novosti"
Nedimović je naveo kako je izuzetno značajno da poljoprivrednici, posle teške i sušne prošle godine, novac od subvencija dobiju pre prolećne setve, odnosno 1. marta.
- Sve subvencije koje smo imali zadržavamo, a zadovoljni smo jer smo od 20 milijardi dinara, koliko je bilo slobodnih sredstava za povećanje budžeta, u sektoru poljoprivrede dobili trećinu, odnosno šest milijardi dinara. Uz to, poljoprivrednici će na raspolaganju imati i 50 miliona evra IPARD-a, istakao je Nedimović.
Novost će, najavio je ministar, biti i to da će subvencije za tov stoke namenjene preradi biti veće za 5.000 dinara, tako da će se po tovnom grlu dobijati 10.000 dinara.
- Radimo i na tome da se za poljoprivrednike obezbedi dizel gorivo po povoljnijim uslovima, istakao je Nedimović.
Za sada, kako je objasnio, postoji predlog da gorivo bude jeftinije za 25 dinara, i da se nabavlja na svim benzinskim pumpama.
- Ali pre toga, moramo da uvedemo red u sistem PDV, kao i među samim gazdinstvima, jer je od oko 600.000 gazdinstava, 300.000 fiktivno registrovano, rekao je Nedimović.