Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević otvorio je danas drugi dan XI Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „Čista energija – šansa za sve“, u organizaciji Instituta za evropske poslove iz Diseldorfa i Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine i kopokroviteljstvom PKV.
Pre početka današnjih sesija, medijima se obratio predsedavajući Foruma dr Tihomir Simić koji se zahvalio PKV na velikoj podršci i tradicionalnoj saradnji. Istakao je da će izgradnja velike vetroelektrane podignuti potencijal u domenu snadbevanja električnom energijom, ali će, kako kaže, biti i stimulans za druge da ulažu.
- Na našu veliku sreću, nakon desetak godina, gde se puno govorilo o obnovljivim izvorima energije, o eksploataciji onih potencijala sa kojima raspolaže Republika Srbija i zemlje regiona, došlo je do jedne male eksplozije investicija prvenstveno u domenu čistih tehnologija to jest kada su u pitanju raspoloživi resursi korišćenja energije vetra, solara i mini hidroelektrana u okviru hidropotencijala. Juče je ministar Antić naglasio da se očekuje oko 800 megavata u narednih godinu i po dana iz obnovljivih izvora energije, što znači da možemo očekivati intenzivne aktivnosti prvenstveno na prostoru Vojvodine kada je u pitanju korišćenje bomase, biogasa i vetroparkovi, objasnio je Simić.
Predsednik Vučurević je istakao da PKV prepoznaje značaj održavanja Foruma i podsticanje dijaloga i donošenje konkretnih mera za unapređenje energetske politike.
Napomenuo je da je dužnost svih nas, svih privrednih subjekata da svoje poslovanje, odnosno proizvodnju prilagode čistim energetskim tehnologijama.
- Pozitivnih primera kod nas ima, a istakao bih primenu peleta i briketa, kao primarnog goriva u proizvodnji i isporuci toplotne energije. Održivi energetski razvoj je neminovnost i Forum o čistim energetskim tehnologijama dodatno će pokrenuti i unaprediti već postojeću saradnja i razvoj energetike u zemljama u regionu, rekao je Vučurević.
Grad partner ovogodišnjeg Foruma je Grad Subotica, a danas su predstavljeni projekti u tom gradu, odnosno proizvodnja električne energije u procesu tretmana otpadnih voda, kao i uticaj načina regulacije sistema grejanja na energetsku efikasnost zgrada.