U okviru izuzetno bogatog programa manifestacije "Dani piva" u Zrenjaninu od 28. do 30. avgusta održaće se i prvi naučnostručni međunarodni simpozujum "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo". Organizatori manifestacije, Grad Zrenjanin, Privredna komora Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa suorganizatorima, među kojima je i "Poljoprivrednik", najavili su učešće na ovom skupu najeminentnijih domaćih naučnika i stručnjaka iz ove oblasti. Takođe, na simpozijumu će svoje naučne i stručne radove prezentovati gosti iz Belgije, Češke, Nemačke, Škotske i Slovenije u kojima pivarstvo ima viševekovnu tradiciju.
- Ovaj tematski simpozijum s multidisciplinarnim pristupom autora tematici skupa treba da da odgovor gde je pivarstvo u Srbiji i u svetu danas. Isto tako da kroz neposredan dijalog i razmenu mišljenja omogući i nova saznanja o tehničko-tehnološkim inovacijama u pivarskoj industriji i hmeljarstvu koje je kod nas poslednjih decenija zapostavljeno, istakao je prof. dr Radovan Pejanović na konferenciji za medije u Privrednoj komori Vojvodine.
Organizatori simpozujuma, kako je najavljeno, očekuju oko 120 učesnika, među kojima i predstavnike mikro, malih, srednjih i velikih pivara. Pozivi su poslati i naučnim ustanovama, fakultetima, privrednim komorama u regionu, kao i zadružnim savezima Srbije i Vojvodine.

K. R.