Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je danas kompaniju "Atos Fructum" koja se nalazi u Maloj Remeti, na južnim obroncima Fruške gore u opštini Irig, gde je otvorio i s direktorom Mitrom Deurićem obišao nove realizovane investicije.
 
Kompanija je ove godine 1,2 miliona evra uložila u proširenje hladnjače, nabavku najsavremenije linije za sortiranje i pakovanje jabuka i opremanje vinskog podruma.
 
Čestitajući kompaniji na kvalitetnim resursima koje poseduju, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je"Atos Fructum" slika jedne moćne srpske kompanije i da je primer koji treba slediti.
 
Mirović je rekao da proizvodi ove kompanije, zbog svog kvaliteta ispunjavaju visoke standarde Evropske unije, te da su voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo grane poljoprivrede koje su u velikom trendu rasta i u Vojvodini i u celoj našoj zemlji. To su i razlozi što je Pokrajina i u ovoj godini, preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, podsticala voćarsku i vinogradarsku proizvodnju i što će to nastaviti i dalje da radi.
 
- Stoga ćemo nastojati da u narednim godinama sa još više sredstava podstičemo ovakvu vrstu pre svega ekonomskog razvoja zemlje, jer ćemo davati značajna sredstva za razvoj ove oblasti. Ove godine smo to prvi put učinili za nabavku opreme za vinarije i za sve one segmente u proizvodnji vina koji će doneti bolji kvalitet, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade.
 
Mirović je još rekao da je Srem prepoznat kao deo Vojvodine i Srbije koji ima ogromne šanse u proizvodnji voća i vina, da imamo sve više vinarija i sve kvalitetnija vina i izrazio uverenje da ćemo kako vreme odmiče biti vodeći u ovoj oblasti, ne samo kod nas u regionu nego i u širim okvirima.
 
- Naši konkursi su javni, transparentni, pomoći ćemo koliko možemo, jer želimo da Vojvodina bude ono što je nekada bila: glavna vodeća regija u okviru naše zemlje koja će povlačiti napred i druge krajeve, a korak po korak uspevamo u tome i uz pomoć kompanija poput ove, izjavio je Mirović.
 
Kompanija "Atos Fructum" posluje u sastavu matične Deus Business grupe (DBG). Danas raspolaže sa 100 hektara savremenog zasada jabuka i oko 16 hektara vinograda, ULO hladnjačom kapaciteta od 3.500 tona i vinarijom za 100.000 boca. Godišnje proizvede do 7.000 tona jabuka vrhunskog kvaliteta, namenjenih najzahtevnijim tržištima u svetu. Za kratko vreme postala je i jedna od prepoznatljivih vinarija s vinima koja oslikavaju tipično fruškogorsko geografsko poreklo. Kompanija "Atos Fructum" ima 40 stalno zaposlenih i 350 sezonskih radnika.
 
Direktor "Atos Fructuma" Mitar Deurić  izjavio je da firma konstantno radi na novim projektima i da je od osnivanja pre desetak godina bila, kako je rekao, lokomotiva razvoja ovog dela Fruške gore, jer je zahvaljujući i proširivanju zasada voća i vinove loze ove kompanije Fruška gora ušla u red najvažnijih voćarskih regija u Evropi.
 
Obilasku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.