U organizaciji Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, AD "Dnevnik-Poljoprivrednik" i Zadružnog saveza Vojvodine održan je okrugli sto na temu "Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji - izazovi i mogućnosti".
"PKV je inicirala ovaj skup i povezala sve relevantne činioce koji zajedničkim snagama mogu da utiču na unapređenje školskog sistema. Na ovom skupu su predstavnici relevantnih institucija, ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Na taj način unapređuje se, kako školstvo, tako i privredni ambijent na teritoriji cele Republike Srbije. Dualno obrazovanje doprineće oblikovanju stručnih kadrova koji su potrebni tržištu", rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.
Ispred Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje obratio se Mihalj Njilaš potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.
- Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice prati situaciju u vezi sa uvođenjem dualnog obrazovanja u srednje škole i u potpunosti podržava ovaj proces", rekao je Njilaš. Kada su u pitanju srednje stručne škole na teritoriji AP Vojvodine, u tekućoj školskoj godini obrazuje se 336 učenika po dualnom, odnosno kooperativnom modelu obrazovanja, i to u pet stručnih škola (u Pećincima, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici), za tri obrazovna profila (bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar). Već za narednu školsku godinu, u 25 škola na teritoriji AP Vojvodine planirano je uvođenje 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po dualnom modelu.
Direktor Sektora za edukacije u PKS Mirjana Kovačević istakla je da je saradnja privrede i obrazovnog sektora izuzetno važna, kako bi se kadrovi obrazovali u skladu sa potrebama razvoja privrede.
"Cilj je da se već tokom formalnog obrazovanja, steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja, u što kraćem vremenskom periodu, uključe u realni proces rada, da praktično već tokom školovanja nauče da primenjuju teoretsko znanje koje stiču i da možda po završetku školovanja, i sami osnivaju sopstvene biznise", istakla je Kovačevićeva.
Na temu dualnog obrazovanja govorio je i Mladen Petković, pomoćnik resornog sekretara. Istakao je da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podržava uvođenje dualnog obrazovanja, kroz konkurs pomoći poljoprivrednim školama.
- Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo stopostotno finansira nabavku opreme koja im je neophodna za školovanje. Začetak dualnog obrazovanja možemo videti upravo u poljoprivrednim školama, jer one svoju praktičnu nastavu obučavaju učenike za rad u poljoprivredi u svim smerovima, u zavisnosti od obrazovnih profila u njima i Sekretarijat to apsolutno podržava. Novim zakonom o dualnom obrazovanju praktična nastava proširiće se i na privredne subjekte na teritoriji AP Vojvodine, u onim smerovima za koje privreda iskaže potrebu, rekao je Petković.
Da poljoprivredne škole kod nas već odavno imaju neki vid dualnog obrazovanja, potvrdio je Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika "Valjevo". On je kazao da se to uglavnom ogleda kroz izvođenje vežbi i praktične nastave na imanjima i radionicama školske ekonomije, kao i na radionicama za praktičnu obuku učenika poljoprivredne, prehrambene struke i veterinarske struke. Pomenuo je da škole sklapaju ugovore sa privrednicima iz onih struka za koje škola ne može da obezbedi praksu, kao što su pekar, mesar, mlekar, veterinarski tehničar.
- Bitno je istaći da se sa tim privrednicima ne sklapaju ugovori za zapošljavanje učenika nakon završene srednje škole, ali ti učenici mogu i da ostanu u tim preduzećima. Neretko je da poslodavci daju i određene nadoknade u trećem i četvrtom razredu onim učenicima koje žele da zadrže u svom privrednom subjektu", rekao je Gajić.
Sekretar Zadružnog Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj, istakla je da zadruge imaju interes da se uključe u sistem dualnog obrazovanja, kada su u pitanju prakse učenika. U Vojvodini skoro svako naseljeno mesto u proseku ima jednu zadrugu, ali u praksi ima odstupanja.
- Apsolutno postoji prostor da se, sa jedne strane učenici upoznaju sa ovim sistemom organizacije rada, a sa druge strane da imaju kvalitetnu praksu koja će sigurno unaprediti njihovo obrazovanje, rekla je Nestorov Bizonj.
Direktor AD "Dnevnik-Poljoprivrednik" dr Gordana Radović istakla je da je u listu "Poljoprivrednik" otvorena rubrika "Poljoprivrednik među đacima", u okviru koje se prenose zapisi iz života i rada srednjih poljoprivrednih škola na području Srbije.
"Cilj nam je da široj javnosti predstavimo njihove uspehe, ali istaknemo i probleme sa kojima se susreću. Takođe i da podstaknemo ljubav sadašnjih učenika prema stručnoj literaturi i želju da svoje usavršavanje nastave i nakon završetka škole", rekla je dr Gordana Radović i podsetila da list u kontinuitetu izlazi već 60 godina i da se čita na celokupnom području Srbije, a zajedno sa knjigom "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", uvršten je u širu stručnu literaturu za srednje škole s područja rada poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.

Kabinet predsednika Privredne komore Vojvodine