Pravilnik o izmenama Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva koji je objavljen i stupio na snagu 12. maja, donosi jednu bitnu novinu. Naime, bračni drugovi će moći da imaju dva posebna gazdinstva, što do sada nije bio slučaj.
U slučaju upisa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u Registar se upisuje poljoprivrednik - fizičko lice koji je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i mogu se upisati članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.
U novom pravilniku navodi se da se u 2017. i 2018. godini prilikom upisa, odnosno prilikom prve promene podataka u kalendarskoj godini koji se odnose na upis u Registar u 2017. godini, odnosno 2018. godini poljoprivrednik izjašnjava da li je njegovo poljoprivredno gazdinstvo komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo ili nekomercijalno gazdinstvo,.
Sadašnje izmene pravilnika napravljene su kako bi se izašlo u susret pljoprivrednicima koji žive u selima u kojima nema tačne adrese - ulice i broja već se kao adresa vodi samo naziv sela. Mnogim poljoprivrednicima, naročito u manjim selima centralne i južne Srbije, to je predstavljalo problem s obzirom na to da je pravilnik predviđao da se s jedne adrese može registrovati jedno gazdinstvo.