U organizaciji Privredne komore Srbije (PKS), Privredne komore Vojvodine (PKV), Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore i Vojvođanskog metal klastera (VMC), održan je u juče pod okriljem 84. međunarodnog sajma poljoprivrede treći po redu poslovni forum "Srbija - Ukrajina". Tema ovogodišnjeg poslovnog foruma, koji je okupio više od 60 privrednika iz Ukrajine i Srbije, jeste proizvodnja i trgovina poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, kao i poljoprivredom mehanizacijom.
Poslovni forum "Srbija - Ukrajina" otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević koji je istakao da je skup sjajna prilika za produbljivanje postojeće saradnje srpskih i ukrajinskih privrednika, ali i za uspostavljanje nove, saopšteno je iz Kabineta predsednika PKV.
- Pokrajinska vlada je tu da podrži forum, privrednike i jedne i druge zemlje da prodube svoje odnose, da ih podignu na viši nivo. Jedan od glavnih prioriteta ove Pokrajinske vlade jeste brži ekonomski razvoj i sigurno da ovakvi susreti privrednika iz različitih zemlja pomažu ostvarenju tog cilja, rekao je Milićević.
Kao krajnji cilj poslovnog foruma "Srbija-Ukrajina", potpredsednik PKS Miroslav Miletić istakao je potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom
- Uspeh je moguć samo uz zajedničko delovanje svih interesnih strana. Jedino udruženi u ostvarivanju zajedničkog cilja – jačanje poslovanja privrednih subjekata i njihovo povezivanje sa privrednicima u zemlji i inostranstvu, možemo doprineti razvoju celokupne privrede u Republici Srbiji. PKS i PKV čine jak, jedinstveni komorski sistem koji će organizovanjem upravo ovakvih zajedničkih aktivnosti, u direktnom kontaktu sa privrednicima doprineti ekonomskom jačanju zemlje, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.
- Ovim forumom pospešićemo trgovinsku razmenu između Srbije i Ukrajine. Ukrajina sada daje velike mogućnosti, privlači velike investicije i to je velika šansa i za srpske privrednike da dođu u Ukrajin “, naglasio je potpredsednik Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore Valerij Korolj.
Prisutnima su se obratili i ambasador Ukrajine u Republici Srbiji Oleksandar Aleksandrovič i predstavnik Ukrajinske trgovinsko-industrijske komore u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori Vladimir Ribič.