Na konstitutivnoj sednici Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV) održanoj juče verifikovani su mandati članovima Odbora Udruženja, a sednicu je otvorila Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV-a.
U martu je sproveden izborni postupak za članove Odbora Udruženja poljoprivrede u kome su organizovani članovi PKV-a iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, proizvodnje prehrambenih proizvoda, pića i duvana. Za predsednika Odbora izabrana je dr Olga Čurović iz PZ "Industrijsko bilje" Novi Sad, a za zamenika predsednika Sebastijan Šimer iz "Sebaagrara" d.o.o. Senta.
Predsednik PKV-a Boško Vučurević podsetio je da je novim zakonom o privrednim komorama, koji je stupio na snagu 1. januara 2017. godine, postavljena čvrsta osnova za formiranje jedinstvenog komorskog sistema u Republici Srbiji.
- Na ovaj način u potpunosti će se povezati svi privredni subjekti s institucijama. Jedinstveni komorski sistem omogućiće rast privrede, a privrednici će imati veći uticaj na kreiranje regulatornog okvira i privrednog ambijenta, rekao je Vučurević.
U saopštenju iz Kabineta predsednika PKV-a navodi se da je podršku radu Komore potvrdilo i prisustvo pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladena Petkovića.
- Trudimo se i trudićemo se da prisustvujemo svim sednicama Odbora i da na taj način uzmemo aktivno učešće i saslušamo sve teme koje budu bile iznete. Neophodno je da imamo takav partnerski pristup. Želimo da zaključke sa sednica Odbora pretočimo u agrarnu politiku, a udruživanje poljoprivrednika u komorski sistem je pravi način da poljoprivrednici uzmu učešće u kreiranju agrarne politike, rekao je Petković.
- Sve što se bude predlagalo na sednicama Odbora Udruženja poljoprivrede PKV-a mi ćemo zajedno s predstavnicima komorskog sistema jakim argumentima predlagati Vladi Republike Srbije. A pošto će ti predlozi dolaziti upravo iz baze, njihovo usvajanje i sprovođenje svakako će biti od velike korisni za poljoprivredne proizvođače", rekla je dr Olga Čurović.