Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ponovo je danas uputio apel Vladi Srbije da naloži prerađivačima mleka obavezan otkup mleka bez obzira na kvalitet, jer štetu moraju da snose oni koji prave najveći profit, a ne siromašni proizvođači mleka.
Vlada AP Vojvodine započela je ispitivanje kvaliteta stočne hrane i mleka na prisustvo aflatoksina M1 na farmama u Pokrajini, a uzimanje uzoraka izvršiće Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS) iz Novog Sada.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obavestio je danas farmere da će se prilikom uzimanja uzoraka popunjavati anketni list, koji je izradila radna grupa za praćenje stanja prisustva aflatoksina u životnim namirnicama i stočnoj hrani.
Po dobijanju rezultata analize uzetih uzoraka radna grupa će dati preporuke za poboljšanje kvaliteta stočne hrane. Kako bi pomogla poljoprivrednicima Vlada Vojvodine će snositi troškove uzorkovanja i analiza stočne hrane i mleka.
Takođe, u saradnji s Centralnom asocijacijom proizvođača mleka Vojvodine i malim proizvođačima biće nabavljeni adsorbensi, a po potrebi i kvalitetna stočna hrana iz robnih rezervi.
U zajedničkom je interesu da se postojeća situacija što pre poboljša, stoga očekujemo razumevanje i saradnju, navodi se na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.