Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije, Privredna komora Srbije i Regionalna privredna komora Sombor, u okviru projekta Evropska mreža preduzetništva, organizovali su 12. septembra u Somboru Info dan sa temom "Hrana, poljoprivreda, ribarstvo i biotehnologije: finansiranje istraživanja i tehnološkog razvoja".
U saopštenjju Privredne komore Srbije navedeno je da su učesnici Info dana upoznati sa Sedmim okvirnim programom (FP7), koji je glavni insrument EU za finansiranje istraživačko - razvojnih aktivnosti i povezivanje nauke i privrede. Kako je rečeno, ovogodišnjim pozivom Programa obezbedjen je novac za finansiranje projekata iz sektora hrane, poljoprivrede, ribarstva i biotehnologije u Evropi. Na ovaj način evropska poljoprivreda je prisutna u Srbiji. Učesnicima je rečeno da je ovogodišnjim pozivom Programa, obezbedjeno oko 400 miliona evra za finansiranje projekata iz sektora hrane, poljoprivrede, ribarstva i tehnologije u Evropi.
Nacionalna kontakt osoba za ovu obalst, Željka Dukić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnoškog razvoja Vlade Srbije, govorila je o karakteristikama programa FP7 kao i o uslovima za učešće za dobijanje sredstava. Zainteresovanim privrednicima predstavljena su i dosadašnja iskustva o apliciranju u prethodnim pozivima. O dosadašnjim dobrim iskustvima u praksi učesnicima je govorila Ana Marija Mandić iz novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, dok je Jelena Borocki iz Evropske mreže preduzetništva predstavila dosadašnje rezultate postignute u praksi.