Prema poslednjem izveštaju organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO, proizvodnja žitarica u svetu za 2012. je povećana za 20 miliona tona u odnosu na izveštaj u decembru, ali je i dalje dva odsto manje od nivoa prošlogodišnje proizvodnje. Na ukupno povećanje najviše je uticao dobar rod kukuruza u Kini, Severnoj Americi, evropskim zemljama i zemljama bivšeg SSSR-a.
Rane prognoze FAO za 2013. ukazuju na povećanje proizvodnje pšenice na globalnom nivou. Ovakvu procenu potkrepljuju povoljni parametri koji ukazuju na povećanje proizvodnje ozime pšenice u Evropskoj uniji za četiri do pet odsto, zahvaljujući pre svega dobrim vremenskim uslovima. I u drugim državama Evrope izgledi pšenice su zadovoljavajući. U Ruskoj Federaciji i Ukrajini, ozimi usevi su na nivou prošlogodišnjih, a uslovi vlage su se čak i popravili u odnosu na prethodnu godinu, osim u južnim delovima Rusije koji su najviše bili pogođeni sušom.
Izveštaji azijskih država su takođe povoljni. U Kini su povećane minimalne otkupne cene podstakle poljoprivrednike da održe rod na nivou prošlogodišnjeg. I u Indiji je pšenica na prošlogodišnjem nivou.
Za razliku od Evrope i Azije procene u SAD-u su manje povoljne. Uprkos početnim procenama o stanju useva i mogućnosti povećanja površina pod jarom pšenicom uslovi teške suše i dalje muče južne delove Amerike gde je stanje useva veoma loše.
U 2013. kukuruz se dobro razvija u Južnoj Americi a procene roda su veoma povoljne. U južnoj Africi početak žetve kukuruza najavljuje se za april-maj, a iako su sezonske padavine u početku zakasnile, očekuje se dobar rod.