U procesu izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju moraće da se ekspropriše oko 8.000 hektara zemljišta, što će koštati do 24 miliona evra, ocenjeno je 11. februara na odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije. Odbor je na sednici usvojio predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje Južnog toka, o kojem će poslanici Skupštine, kako se očekuje, raspravljati sredinom nedelje, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.
Pomoćnik ministra energetike Petar Stanković naveo je da je za eksproprijaciju u budžetu za 2013. obezbeđeno oko 75 miliona evra. Ako se pri tom računaju i sredstva ruskog partnera, koji u Južnom toku ima 51 deoničarskog udela, to je još oko 75 miliona evra za eksproprijaciju, tako da sredstava za tu namenu ima dovoljno.
Predlogom zakona o Južnom toku, kojim se ubrzava eksproprijacija zemljišta i pribavljanje dokumentacije za izgradnju deonice tog međunarodnog gasovoda kroz Srbiju, korisnik eksproprijacije biće preduzeće Južni tok (South stream) iz Novog Sada, koje će steći pravo na zemljište sedam dana nakon izdavanja rešenja o eksproprijaciji. U obrazloženju Predloga zakona navedeno je da je neophodno da se taj pravni akt donese po hitnom postupku kako bi se stvorili uslovi za početak izgradnje gasovoda s pratećim objektima, čime će se podstaći privredni razvoj Srbije i regiona.
Projektovana vrednost deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju, koja se predloženim zakonskim rešenjem određuje kao projekat od javnog interesa, iznosi 1,7 milijardi evra. Međunarodni gasovod Južni tok, u koji će biti investirano oko 16 milijardi evra, dopremaće ruski gas cevima ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije do potrošača u EU i centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Deo projekta u Srbiji realizovaće preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.