Konferenciju na temu obnovljivi izvori energije i energetska nezavisnost Srbije organizovao je 6. februara "Danas Conference Center". Na ovoj, 89. konferenciji pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine mr Dejan Trifunović osvrnuo se na konferenciju koja je održana 3. oktobra i istakao da je sve tada rečeno i obećano ispunjeno u finalnoj formi. To se odnosi na politiku ambijenta za ulaganje i Srbija očekuje dve milijarde evra investicija u korišćenje obnovljivih izvora energije u narednih sedam godina, saopštilo je Ministarstvo energetike.
Vlada je 4. februara utvrdila predlog zakona o efikasnom korišćenju energije, sistemski vrlo važan zakon, koji pokriva sve segmente koji utiču na potrošnju, od opština preko industrije do energetskih objekata i javnih zgrada. Trifunović je kazao da je urađen nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore, dobijeno je pozitivno mišljenje od energetske zajednice i prema tom planu Srbiji je do 2020. godine potrebno 1.092 megavata zelene energije. Taj cilj treba se ispuniti izgradnjom vetroelekrana snage 500 megavata, velikih i mini-hidroelektrana snage po 200 megavata, 100 megavata postrojenja koje koriste biomasu i 92 megavata iz ostalih izvora.
To je signal investitorima da postoji dobra volja da u narednih 7 godina Srbija počne proizvodnju ovoliko megavata, koji bi stabilizovali energetski sistem, omogućili zapošljavanje stanovništva, angažovali industriju i spreče ekološke probleme. Mr Dejan Trifunović je podsetio da je Srbija preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27 odsto.