Iz Srbije je prošle godine u svet izvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 2,72 milijarde dolara, a uvezeno za 1,47 milijardi dolara, pa je ostvaren suficit u trgovini sa svetom kada je ova oblast u pitanju od 1,25 milijardi dolara, objavljeno je na sajtu PKS.
- Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije ukazuju na usporavanje tempa rasta izvoza, dok je povećan rast uvoza. Skromniji rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije, u odnosu na projektovane za prošlu godinu, posledica su suše i smanjene poljoprivredne proizvodnje za 17,5 odsto u odnosu na 2011. godinu, rekao je savetnik za poljoprivredu predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.
Najvažniji proizvodi u izvozu su žuti kukuruz u vrednosti od 536,8 miliona dolara, šećer od šećerne repe, rafinirani od 162,8 miliona dolara. Zamrznuta malina je prodata u svetu za 135,6 miliona dolara, a jestivo rafinirano ulje od suncokreta za 94,3 miliona dolara. Pivo od slada u bocama od jedan litar prodato je kupcima u svetu za 73,9 miliona dolara, a ostala bezalkoholna pića u vrednosti od 63,8 miliona. Pored toga, slatki biskviti i vafli izvezeni su u svet za 57,3 miliona dolara, sirovo sojino ulje prodato je na svetskom tržištu za 57,2 miliona dolara, a merkantilna i ostala pšenica izvezena je za 49,7 miliona dolara, dok su zamrznute višnje izvezene u vrednosti od 47,9 miliona dolara.