Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji bi prvi put trebalo da svim oblicima agrarne proizvodnje obezbedi dugoročan, transparentan i održiv način podsticaja, ali i umanji ulogu Vlade u toj oblasti.
Novi zakon trebalo bi da pruži priliku poljoprivrednicima da planiraju ulaganja i na najbolji način raspolažu novcem, a obim sredstava za podsticaj ne može biti manji od pet odsto republičkog budžeta. Pomoć će moći da dobiju svi koji se bave poljoprivredom, i fizička i pravna lica, a prvi put su podsticajima obuhvaćeni živinarstvo i ribarstvo, javlja novinska agencija Beta.
Zakon definiše minimalni iznos podsticaja, od 6.000 dinara po hektaru, koji će moći i da se uvećava u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu. Maksimalno će se regresirati 100 hektara, dok će ostatak regresa moći da se ostvari preko dizel goriva, đubriva, semena, osiguranja useva i skladištenja.
Predviđene su tri vrste podsticaja i to direktna plaćanja, mere za razvoj sela i posebni podsticaji, a u oblasti direktnih plaćanja to su premije za mleko, podsticaj za proizvodnju, regresi i kreditna podrška. Novi zakon predviđa i uvođenje registra subvencija koji će sadržati podatke ko je, kakve i kolike subvencije dobio, kao i da sredstva ostvarena na osnovu podsticaja ne mogu biti predmet izvršenja.