* Prošle godine u je Srbiji proizvedeno 7.962 tone duvana na oko 5.700 hektara. Ove godine se očekuje setva na nešto većim površinama.


U  2012. godini u Srbiji je otkupljeno 7.962 tone svih vrsta duvana koji je proizveden na oko 5.700 hektara. Ovakva proizvodnja bila je za oko 20 odsto manja nego prethodne godine. Pored suše uzroci manje proizvodnje nalaze se i u ukidanju premija za ovu izvozno orijentisanu granu, kao i nedostatka sistemskih mera za podsticanje proizvodnje. Za 2013. godinu planirano je neznatno povećanje površina, na oko 5.773 hektara. Ova privredna delatnost koja je izvozno orijentisana, zapostavljena je od strane države i proizvodnja se održava isključivo zahvaljujući entuzijazmu proizvodjača. Kako bi se unapredila proizvodnja i suzbilo sivo tržište duvana (na kome se nalazi čak pet odsto proizvodnje), traži se hitan prijem kod nadležnih u Vladi Srbije. To je od interesa za proizvodjače, preradjivače, ali i za Republiku Srbiju, odnosno za punjenje njenog budžeta. Ovo je izmedju ostalog konstatovano na zajedničkoj sednici Grupacije proizvodjača i preradjivača duvana Privredne komore Srbije (PKS) i Odbora Grupacije za proizvodnju, preradu i promet duvana D.o.o. Industrijsko bilje iz Novog Sada, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.
Predsednik Grupacije proizvodjača i preradjivača duvana PKS Đordjo Radojičić, je naglasio da je prošle godine izostala obećana premija od 20 dinara po kilogramu proizvedenog duvana. Pored toga proizvodjači su očekivali da će dobiti ove pare pa se nisu prijavili  ni za dobijanje premija za proizvodnju po hektaru pa su i za to zakinuti. Mi smo izvozno orijentisana grana, možemo mnogo više da proizvedemo i doprienesemo državi, ali smo izostavljeni iz sistemskih mera. Nema nas ni u budućem zakonu o podsticajima. Proizvodnja se održava isključivo zahvaljujući entuzijazmu proizvodjača. Imamo mogućnosti da supstituišemo uvoz duvana i značajno da povećamo izvoz, samo ako dobijemo podršku države. Procene su da se u sivoj zoni, odnosno u ilegalnim kanalima nalazi više od 1.000 tona duvana, od koga se u preradi može dobiti 1,3 milijardi cigareta. Njihovom prodajom u budžet bi se slilo oko četiri milijarde dinara. Pošto toga nema, on je zakinut za toliko novca. Dakle, sredjivanjem stanja u ovoj oblasti, za taj iznos bi bio i puniji budžet Srbije.

Izvor: PKS