Mleko u Srbiji je bezbedno za upotrebu i zdravlje ljudi nije ugroženo, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije.
- Tačno je da postoji sumnja na povećano prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka, ali mi smo u skladu s tim preduzeli adekvatne mere, rekao je Knežević i dodao da je veterinarska inspekcija povukla iz prometa određene količine mleka čiji su uzorci poslati na superanalizu u Holandiju.
Knežević je naglasio da mleko koje je veterinarska inspekcija stavila van prometa nije povučeno jer je dokazana njegova neispravnost, već iz preventivnih razloga dok ne stignu konačni i precizni laboratorijski rezultati.
- Oni koji su do sada pili bilo koje mleko kupljeno u prodavnicama nemaju razloga da brinu za svoje zdravlje jer su količine aflatoksina u njemu na nivou onih vrednosti koje su godinama i decenijama unazad smatrane normalnim, objasnio je Knežević i napomenuo da je situacija pod kontrolom, državne institucije će ozbiljno i odgovorno raditi svoj posao u skladu sa zakonom i da nema razloga za paniku.