Udruženja članice Asocijacije poljoprivrednika apeluju na lokalne samouprave da u cilju podsticanja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja lokala hitno sačine programe mera podrške za sprovodenje poljoprivredne politike koji se odnose na direktna plaćanja i započnu subvencionisanje određenih segmenata poljoprivredne proizvodnje iz sopstvenog budžeta, što im je omogućeno nedavno usvojenim zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. S obzirom na to da je poljoprivreda jedna od osnovnih delatnosti većine opština i gradova, od izuzetnog je značaja da lokalne samouprave izrade programe podrške poljoprivredi i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, na taj način podstičući razvoj seoskih sredina lokala.
Ovim zakonom se jedinicama lokalne samouprave ostavlja mogućnost da daju sredstva za premiju za osiguranja, regrese za skladištenje, regrese za reproduktivni materijal, sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, repromaterijala, kupovine poljoprivredne mehanizacije, mašina u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, kupovinu stoke, veterinarskih troškova. Subvencionisanjem prethodno navedenih stavki pomoć će biti pružena pre svega najmanjim proizvođačima. Zakonom se predviđa mogućnost formiranja pravnih lica od strane lokalnih samouprava koja će se baviti sprovođenjem ovih mera.
Pozivamo sve poljoprivrednike i udruženja poljoprivrednika da se što hitnije obrate predstavnicima lokalnih samouprava kako bi se ove mere što pre realizovale, navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.