FORMIRANA RADNA GRUPA ZA ANALIZU PREDUGOVORA S UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA

Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, na jučerašnjoj sednici, razmatrala je Informaciju povodom inicijative Kluba "100 P plus", Asocijacije Vojvodina Agrar i drugih poljoprivrednih udruženja, koja se odnosi na predugovor o kupovini i uzimanju u zakup poljoprivrednog zemljišta, koji su 13. januara ove godine potpisali Vlada Republike Srbije i kompanija "Al Dahra Agricultural Companu" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi se na sajtu Vlade AP Vojvodine.
U inicijativi ova poljoprivredna udruženja ističu da u postupak pregovaranja nisu bile uključene Skupština i Vlada AP Vojvodine, iako su predmet pregovora i zaključenog predugovora bila preduzeća i obradivo zemljište koje se pretežno nalazi na teritoriji AP Vojvodine, te da je Vlada AP Vojvodine u protekle četiri godine uložila ogroman napor u nastojanju da se vlasništvo nad poljoprivrednim preduzećima i zemljištem koja su ranije, bez ikakvog učešća pokrajinskih institucija, bila prodata nesavesnim vlasnicima, vrati pod okrilje države.
Prema saznanjima, među poljoprivrednim preduzećima u kojima će kompanija "Al DahraAgricultural Companu" steći 80% vlasništva, najveći broj se nalazi na teritoriji AP Vojvodine i to: "Agrobačka" iz Bača, "Bratstvo Jedinstvo" Neuzin, "Jadran" Nova Gajdobra, "Mladi borac" Sonta, "Omoljica" Omoljica, "Vojvodina" Starčevo, a vode se pregovori o aranžmanu oko Vojne ustanove "Karađorđevo". U isto vreme, predviđeno je i izdavanje u zakup hiljade hektara obradive zemlje.
Informacije o ovom poslovnom aranžmanu, kao i potpisivanje ovog predugovora, izazvale su burne reakcije vojvođanskih zemljoradnika i proteste poljoprivrednih asocijacija, koje su se obratile i Vladi AP Vojvodine. Oni ukazuju na nezakonitosti navedenih postupaka, ukazujući da je u Srbiji zabranjena prodaja zemljišta strancima, kao i da se može izdavati u zakup samo putem tendera. Nameru da se između Srbije i UAE potpiše međudržavni sporazum i time izbegne ova zakonska obaveza, oni smatraju manipulacijom. Pored toga, ukazuju na činjenicu da cena zakupa plodnog zemljišta na tenderima dostiže i tri puta veći iznos od 250 evra po hektaru, koliko je ponuđen zakup partneru iz UAE. Ogorčeni što to zemljište nije njima ponuđeno po istoj ceni, jer ona odgovara svakom vojvođanskom poljoprivredniku.
Tim povodom, zahteva se od Vlade Republike Srbije da Vladi AP Vojvodine hitno dostavi izvorni tekst predugovora između Vlade Republike Srbije i kompanije "Al Dahra Agricultural Companu" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je potpisan u Abu Dabiju 13. januara 2013. godine i informaciju o načinu (osnovu) utvrđivanja cene poljoprivrednog zemljišta, cene zakupa, o procentu učešća u godišnjem prinosu, o ceni objekata i opreme, obima i lokacije ulaganja (investiranja), statusu zaposlenih i raspodeli sredstava koja će se ostvariti na osnovu postignute cene.
Obaveštava se Vlada Republike Srbije da je Vlada AP Vojvodine formirala radnu grupu koja će analizirati sve elemente predugovora sa aspekta pravne osnovanosti i ekonomske efekte sa posebnom analizom koja se odnosi na zaštitu interesa poljoprivrednih preduzeća i zaposlenih u poljoprivrednim preduzećima, poljoprivrednika, lokalnih samouprava i institucija pokrajinske administracije. Radnu grupu čine eksperti stručnog Saveta za poljoprivredu AP Vojvodine, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Radna grupa će sačiniti analizu koja će biti osnov za donošenje odgovarajućih zaključaka Vlade AP Vojvodine i Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine.