Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić će se boriti za svako radno mesto, svaku fabriku, svakog čoveka, a država traži rešenja za velike gubitaše među javnim preduzećima, objavljeno je 29. decembra na sajtu Ministarstva finansija i privrede. Analizirajući u prethodnih nekoliko meseci koje su to oblasti u kojima država može da pomogne da se problemi nekih fabrika pevaziđu, Dinkić navodi da su u Ministarstvu videli da, recimo, IMT, IMR s jedne strane, imaju tradiciju, a da sa staromodnim traktorima kakve proizvode nemaju nikakvu perspektivu.
"Ali zato imaju dobre ljude, i zato ćemo praviti novu fabriku poljoprivrednih mašina. Da Srbija napravi jedan svetski model traktora, koji bi koristio motore John Deer, a koji bi mogao da se prodaje ne samo u Srbiji i regionu nego u čitavom svetu. Da ponovo počnemo da pravimo kombajne, u segmentu tržišta, gde možemo biti konkurentni. To nećemo raditi u ovim starim fabrikama koje su pune dugova, nego ćemo napraviti jednu potpuno novu fabriku i prebaciti radnike iz ovih starih fabrika a ove lokacije iskoristiti recimo za gradnju stanova, jer se one nalaze u centru Novog Beograda i u centru Rakovice", objasnio je ministar Dinkić.
Naveo je da će se na sličan način pristupiti i drugim problemima fabrika u restruktuiranju, a planira se ulaganje više novca u poljoprivredu, pre svega u izgradnju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, jer, rekao je Dinkić, ovogodišnja suša je pokazala da su prinosi kukuruza po hektaru bili šest puta veći tamo gde je navodnjavano u odnosu na njive gde nije bilo navodnjavanja. U tu svrhu država će uzeti dugoročne kredite.
U januaru su u planu razgovori s ljudima iz Ujedinjenih arapskih emirata, s njihovom vladom, da se napravi međudržavni sporazum, što bi bio početak mnogo šire saradnje, a o tim pitanjima, rekao je Mlađan Dinkić, razgovaraće i sa Svetskom bankom.
"Dakle, neću štedeti ni vreme ni energiju ni truda da pronađemo novac koji bismo ubacili u srpsku poljoprivredu, jer smatramo da možemo mnogo više da postignemo i u izvozu i u proizvodnji a da i poljoprivrednici imaju koristi od toga", naglasio je Dinkić.