Na tržištu jaja u EU može doći do poremećaja, upozoravaju ekonomisti i trgovci, jer SAD traži dodatno snabdevanje svog tržišta zbog velike štete od ptičijeg gripa, prenosi sajt živinarstvo.com. SAD je od januara ove godine izgubio oko 35 miliona nosilja zbog ptičijeg gripa, što čini oko 10 odsto ukupnog broja. To je dovelo do nedostatka jaja na tržištu i Amerika se nada da će deo nadomestiti iz Evrope.
Američka vlada, tačnije Ministarstvo poljoprivrede (USDA) odobrilo je uvoz jaja iz Holandije, a očekuje se dozvola i za uvoz iz Nemačke. Holandiji je zvanično odobren izvoz jaja u SAD 1. juna, prvi put još od 1987. godine.
Hubert Andela, predsednik holandskog udruženja trgovaca jajima (ANEVEI) navodi da pokušaji holandskih proizvođača da plasiraju proizvode na američko tržište traju već neko vreme. Cena belanca u prahu u Americi je dva puta skuplja u odnosu na Evropu, pa su proizvođači i te kako zainteresovani da svoje proizvode izvoze u Ameriku. Sada će im to biti omogućeno, ali treba računati na moguće poremećaje na evropskom tržištu.
Cory Martin iz američke asocijacije pekara ukazuje na nedostatak jaja u SAD i snažno podržava inicijativu za uvoz iz Holandije. Ističe da bi nedostatak jaja mogao izazavati ozbiljnu krizu u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji u narednim mesecima. Holandski proizvođači inače izvoze dve trećine proizvedenih jaja, i to uglavnom u Nemačku. Procenjeno je da bi jedan odsto te količine mogao da bude izvezen u SAD, što iznosi oko 100 miliona jaja.
Konzumna jaja u SAD-u poskupljuju. Cena za 12 jaja klase L porasla je sa 1,60 na 1,66 dolara što je značajan porast u odnosu na prošlogodišnju prosečnu cenu od 1,42 dolara. Predviđa se da će do kraja godine cena porasti na 1,73 do 1,87 dolara.
U proteklih pola godine širom SAD-a ubijeno je više od 47 miliona živine. Najviše u saveznoj državi Ajova, koja je najveći proizvođač jaja u SAD-u. Zbog toga USDA smatra da će uvoz jaja iz Evrope ublažiti problem, tako da će smanjenje broja jaja na tržištu iznositi samo četiri odsto u odnosu na prošlu godinu.