Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji kroz socijalno preduzetništvo, šest udruženja građana, humanitarnih organizacija i zemljoradničkih zadruga dobiće od "Delta holdinga" grantove u vrednosti većoj od 7,5 miliona dinara. Ugovore o dodeli grantova 18. juna potpisali su predstavnici Delta fondacije i predstavnici organizacija čiji su projekti pobedili na javnom konkursu pod nazivom "Zasad za budućnost", saopštila je Delta fondacija.
Projekat "Zasad za budućnost" pokrenut je u "Delta holdingu" sa željom da se unapredi poljoprivredna proizvodnja u oblastima voćarstva, povrtarstva i uzgoja svinja, a da se istovremeno pomogne neka od socijalno ugroženih grupacija stanovništva. Organizovan je konkurs na koji su mogla da se prijave sva socijalna preduzeća, bez obzira na vrstu registracije, pod uslovom da njihov projekat unapređuje poljoprivrednu proizvodnju i delom ili u celini rešava egzistencijalne probleme ugroženih društvenih grupa. Na konkurs se prijavilo 66 socijalnih preduzeća, od čega su 43 prijave poljoprivrednih gazdinstava, a 23 udruženja i organizacija koje rade po principu socijalnih preduzeća. Od ukupnog broja prijavljenih inicijativa, 34 pokrivaju oblast voćarstva, 14 povrtarstva, 15 uzgoj svinja, dve voćarstva i povrtarstva, a prispela je i jedna prijava za izgradnju hladnjače.

Konkursna komisija je izabrala šest najboljih inicijativa. S odabranima su potpisani ugovori, nosiocima projekta biće uplaćeni grantovi, a predstavnici Delta fondacije i Trag fondacije pratiće do kraja realizaciju projekata.
"Delta holding" i Delta fondacija spremni su da u zavisnosti od uspešnosti ovogodišnjeg projekta "Zasad za budućnost" u sledećoj godini višestruko podignu vrednost grantova. Želja pokretača programa je da se time poveća obuhvatnost ovog projekta i njegov uticaj na poljoprivredu Srbije i posebno socijalno preduzetništvo, kao pojam još nedovoljno poznat i razvijen u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.