Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški prekjuče je potpisao i uručio predstavnicima 40 opština u Vojvodini ugovore o sufinansiranju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Ukupna vrednost bespovratnih sredstava kojima Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sufinansira ove radove je 590 miliona dinara, saopštio je Sekretarijat.
Ovo je već peta godina da Sekretarijat na ovaj način finansira vodoprivredu i održavanje kanalske mreže, podsetio je Bogaroški i najavio da očekuje da će 2015. biti rekordna godina za sanaciju kanalske mreže u Vojvodini. Očekuje se da će preko 2.500 kilometara kanalske mreže biti urađeno u ovoj godini.
- Pravi efekti su se pokazali 2014. godine, kada mi realno nismo imali onakve probleme, koje smo mogli imati, a kakve je imao ostatak Srbije. To sve pokazuje da je ulaganje u poljoprivredu i nužno i potrebno. Ono što je različito u odnosu na prethodne godine jeste da smo ove godine uspeli da postignemo dogovor sa 16 lokalnih samouprava da njihovo učešće u sufinansiranju ovih radova bude veće od 40 odsto. Na taj način smo obezbedili blizu 30 novih miliona za finansiranje odvodnjavanja, istakao je Branislav Bogaroški.
U 2014. godini, zbog zauzetosti vodoprivrednih preduzeća na odbrani od poplava, nije potrošen sav novac za saniranje kanalske mreže. Za 2015. je ostalo oko 800 miliona dinara, kojima su zajedno sa 1,040 milijardi dinara za ovu godinu ugovoreni radovi na saniranju kanalske mreže.