Otvarajući skup "Poljska iskustva u procesu integracije sa EU u oblasti poljoprivrede", potpredsednik PKS-a  Miroslav Miletić je rekao da je u skoro svakoj novoj državi članici na putu ka EU bilo najteže sektoru poljoprivrede, kao jednom od najosetljivijih,  ali da su posle pridruživanja poljoprivrednici ostvarili značajnu korist.
Iako je broj poljoprivrednika bio smanjen, njihov prihod je povećan u značajnoj meri i  očekuje se da će i u Srbiji biti prisutan isti princip, saopštila je Privredna komora Srbije.
 Srbija će tokom procesa pridruživanja EU nastojati da iskoristi pozitivna iskustva zemalja novih članica, ali i da uči na njihovim greškama tokom tranzicije, poručio je dr Zoran Rajić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Istakao je da u narednom periodu predstoji ispunjavanje uslova za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja da bi kao IPARD agencija mogla da sprovodi IPARD II program zahvaljujući čemu bi srpski proizvođači dobili mogućnost korišćenja značajnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju.
 Državni podsekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske Zofja Šalčok je rekla da se ono što se danas u Srbiji dešava u oblasti poljoprivrede u Poljskoj  dešavalo u periodu od 1998. do 2004. godine. Poljska  poljoprivreda je posle toga postigla veliki uspeh. U 2014. je ukupan izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Poljskoj iznosio 22 milijarde evra, što je pet puta više nego 2005. kada je ušla u EU.