Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas na 15. ekonomskom samitu Republike Srbije da poljoprivreda i prehrambena industrija predstavljaju izuzetno značajne oblasti i razvojnu šansu za unapređenje privrede Republike Srbije i da je agrobiznis sektor atraktivan kako za domaće, tako i za strane investitore. Navodeći činjenicu da je poljoprivreda jedan od retkih privrednih sektora koji godinama beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ministarka je rekla da je u prošloj godini, uprkos velikim elementarnim nepogodama koje su nas zadesile u poljoprivrednom sektoru, zabeležen suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od preko milijardu evra.
Kao oblast od posebne važnosti Snežana Bogosavljević Bošković je izdvojila i transfer znanja za razvoj srpskog agrara, ističući da samo dobro obrazovan poljoprivredni proizvođač, koji svoju proizvodnju zasniva na savremenim tehnologijama, može biti konkurentan. Ocenila je da je jedan od osnovnih preduslova za efikasnu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji unapređenje znanja poljoprivrednika, o čemu govori i podatak da, kada bi se unapredilo znanje i prinos žitarica povećao za pet do 10 odsto i prinos mleka za oko 10 odsto, prihod Srbije bi bio uvećan za 150 miliona evra.
Podsetila je i na doneti Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, kao i na to su našim poljoprivrednim proizvođačima dostupni i krediti sa subvencionisanom kamatnom stopom.
- Usvajanje IPARD programa i uspostavljanje IPARD strukture omogućiće našim poljoprivrednicima korišćenje pretpristupnih fondova Evropske unije, što bi trebalo značajno da doprinese unapređenju njihove konkurentnosti. Takođe, realizuju se aktivnosti na jačanju sistema kvaliteta i bezbednosti hrane kroz uspostavljanje nacionalne referentne laboratorije, kao i aktivnosti harmonizacije domaćeg zakonodavstva s pravnim tekovinama Evropske unije, a sve u cilju poboljšanja položaja naših poljoprivrednih proizvođača, unapređenja njihove proizvodnje i blagovremenog prilagođavanja srpske poljoprivrede zahtevima Evropske unije, rekla je ministarka na konferenciji.
U saopštenju Ministarstva navedeno je, između ostalog, da je na današnjem Ekonomskom samitu Snežana Bogosavljević Bošković kao jedan od najvećih problema savremene civilizacije navela problem kvaliteta životne sredine čije je rešavanje postalo neizbežni deo međunarodnih, regionalnih i nacionalnih agendi današnjice. U tom cilju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potpuno podržava koncept tzv. zelene ekonomije, koja je kao instrument održivog razvoja zasnovana na efikasnom korišćenju relativno "čiste" energije dobijene iz različitih obnovljivih izvora, na reciklaži i adekvatnom upravljanju otpadom, kao i na organskoj poljoprivredi.