Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su juče u Zagrebu ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i hrvatski ministar zaštite životne sredine i prirode Mihael Zmajlović. Potpisavanjem Sporazuma obezbediće se efikasnija zaštita svih elemenata životne sredine: vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog sveta, što će svakako doprineti i kvalitetnijem životu građana.
- Zaštita životne sredine i prirode jedan je od prioriteta Srbije, tako da je saradnjom sa susednim državama želimo unaprediti. Svesni smo činjenice da EU ulaže velike napore kako bi sačuvala bioraznovrsnost država članica, što se ogleda u brojnim propisima, ali i značajnim sredstvima koja su dostupna za zaštitu životne sredine i prirode. Sporazum će nam omogućiti bolju saradnju s Hrvatskom koja kao nova članica EU ima iskustva koja će pomoći i nama, izjavila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.
U saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kaže se da je Srbija na početku procesa pregovora o pristupanju EU, te da je zainteresovana za prenošenje iskustava Hrvatske stečenih u postupku pristupanja. Konkretno, pregovora o poglavlju 27 - Životna sredina.
- Hrvatska je po bioraznovrsnosti jedna od najbogatijih članica EU. Kako bi sačuvali našu životnu sredinu i prirodu, moramo razvijati saradnju sa susednim državama s kojima delimo brojna područja koja moramo očuvati. Tako sa Srbijom delimo prostor Podunavlja čiji smo značajan deo uvrstili u Ekološku mrežu "Natura 2000". Ovim sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko delovanje s ciljem zaštite životne sredine, izjavio je ministar zaštite životne sredine i prirode Mihael Zmajlović.