Povodom obeležavanja 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine, danas su šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Majkl Devenport, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, svečano otvorili Zeleni kamp u Sportsko kulturnom centru Obrenovac.
"Danas se nalazimo u Obrenovcu, gradu koji je pretrpeo katastrofalne posledice tokom prošlogodišnjih poplava. Misli građana Obrenovca, Beograda i čitave Srbije tada su sa aspekta ekološke bezbednosti bile usmerene i na neposredno okruženje Obrenovca, na Barič i potencijalne rizike u pogledu opasnog otpada "Prve iskre". Želim da vas obavestim da su u našem Ministarstvu upravo pre tri dana otvorene ponude i da će se u najskorije vreme, u skladu s evropskim standardima, pristupiti izmeštanju i trajnom zbrinjavanju ovog otpada i da je Ministarstvo za ovu namenu opredelilo 120 miliona dinara", najavila je ministar Bogosavljević Bošković prilikom otvaranja Zelenog kampa u Obrenovcu.
Nakon svečanog otvaranja kampa, ambasador Majkl Devenport, ministri Bogosavljević Bošković i Udovičić i gradonačelnik Siniša Mali, pridružili su se volonterima u dečjem vrtiću "Veseljko”, i s njima radili na akciji ozelenjavanja dvorišta i igrališta za decu. Danas je takođe obavljena i primopredaja 13 poljoprivrednih mašina koje je donirala Evropska unija, kao pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpeli velike gubitke u opremi u prošlogodišnjim poplavama, saopštilo je Ministarstvo.
Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, izabran je kao dan kada se organizuje Zeleni kamp kako bi se ukazalo na probleme zagađenja i klimatskih promena, koje su jedan od uzročnika poplava širom sveta, dok je Obrenovac izabran kao lokacija koja je tokom majskih poplava 2014. godine pretrpela najveću štetu.