Na poljoprivrednom imanju "Đuro Strugar" u blizini Kule, juče je održan Dan polja šećerne repe u organizaciji kompanija "Sunoko" i "Agroglob" koje posluju pod okrljem MK grupe. Organizatori su učesnicima, mahom poljoprivrednim proizvođačima kojih je bilo blizu 500, predočili aktuelno stanje na tržištu šećerne repe, predstavili najnovije tehnologije proizvodnje, kao i savremenu poljoprivednu tehniku koja se koristi u proizvodnji slatkog korena.
- Međusobnom saradnjom kompanija "Sunoko" i "Agroglob" zaokružen je sistem poslovanja od ugovaranja proizvodnje do otkupa šećerne repe, što je značajno ne samo za ove dve kompanije i proizvođače šećerne repe već i za srpski agrar u celosti, istako je obraćajući se učesnicima Dana polja mr Ljubiša Radenković, direktor kompanije "Sunoko". - Posebno je značajno to što je MK grupi priključena AIK banka jer je tako obezbeđeno stabilno finansiranje poljoprivrednih proizvođača i isplata šećerne repe.
Komentarišući uslove proizvodnje i tržište šećerne repe direktor Radenković je rekao da se ne može očekivati povratak cena na nivo od pre nekoliko godina ali se ostvarivanjem boljih prinosa korena i šećera po hektaru može obezbediti povećanje profita i održanje konkuretnosti proizvodnje ove industrijske biljke.
Prošle godine uloženo je oko 20 miliona evra u pogon za odšećerivanje melase u fabrici u Pećincima čime je kompanija "Sunoko" učvrstila lidersku poziciju u proizvodnji šećera na Balkanu. Saradnjom kompanija u okrilju MK grupe poljoprivrednim proizvođačima je na raspolaganju jedinstven program roba i usluga AG Tehnologija. Kao projekat podrške kompanija "Agroglob" je za proizvođače šećerne repe razvila i program Beetglobe.