Drugi poljoprivredni forum "Hrana za Evropu" u organizaciji Ekonomskog instituta u Beogradu održaće se od 11. do 13. oktobra u Subotici. Skup je posvećen tendencijama, sadašnjem stanju, predstojećim izazovima, rizicima i perspektivama prilagođavanja agroprivrede Srbije u najzahtevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji - od kandidata do člana EU. U prisustvu oko 130 učesnika iz zemlje i inostranstva forum će otvoriti Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u radu skupa učestvovaće i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Specijalni gosti biće i Holger Krej, vodeći stručnjak Svetske banke za poljoprivredu za region Evrope i centralne Azije i Džon Klark, direktor za međunarodne odnose i proširenje u okviru Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije.
Ekonomski institut ovaj skup organizuje u saradnji s Društvom agrarnih ekonomista Srbije i u partnerstvu s velikim kompanijama i asocijacijama privrednika. Učešće je potvrdilo oko 130 učesnika, među kojima su članovi upravnih i nadzornih odbora, generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, individualni poljoprivredni proizvođači, predstavnici države i struke, banaka, drugih finansijskih organizacija i osiguravajućih kuća.
Tokom dva dana učesnici foruma baviće se glavnim pravcima reformi i tranzicije agroprivrede u zemljama Evropske unije i načinima da se Srbija što bolje uklopi u zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) EU, strategijom razvoja agroprivrede i agrarnom politikom Srbije od 2013, iskustvima tranzicionih zemalja u oblasti agroprivrede u pregovorima na putu od kandidata do člana EU, mogućnostima agroprivrede Srbije da uspešnije nego do sada primeni sporazume s Evropskom unijom.