Vlada Srbije usvojila je juče uredbe kojima su udvostručene subvencije u stočarskoj proizvodnji i povećana premija sa pet na sedam dinara za litar mleka. Vlada je za umatičena goveda predvidela subvencije od 25.000 dinara godišnje po grlu za pravna i fizička lica, za tovnu junad 10.000 dinara i za tovne svinje 1.000 dinara, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević na konferenciji za novinare na farmi "BD Agro" u Dobanovcima gde je prisustvovao godišnjoj skupštini Holštajn asocijacije Srbije i Udruženja proizvođača mleka Srbije.
Knežević je poručio da država ovim merama želi da ublaži posledice suše i podstakne stočarsku proizvodnju, s obzirom na to da je stočarski fond u Srbiji drastično smanjen, kao i proizvodnja mleka, od kojeg je samo 40 odsto ekstra klasa. Ministar je kazao da bi već na sledećoj sednici Vlade trebalo da bude usvojena uredba koja će predvideti po 500 kilograma kukuruza za sva grla koja su u sistemu premiranja. Podsetio je da je država već počela da otkupljuje 200.000 tona kukuruza za robne rezerve, koji će biti namenjen za podsticanje stočarstva.
Ministar Knežević je dodao da će poljoprivrednici od sledećeg četvrtka za subvencionisane poljoprivredne kredite moći da dobiju grejs-period od godinu dana. Za desetak dana će biti pripremljen sistemski zakon o podsticanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja koji će omogućiti predvidivost poslovanja u poljoprivredi, a zatim će uslediti i javna rasprava o tom aktu. Knežević je dodao da će budžet u 2013. godini biti restriktivan, jer predviđa smanjenje deficita budžeta na 3,5 odsto BDP.
Ministar je najavio da će do kraja 2013. Srbija dobiti i referentnu laboratoriju za analizu kvaliteta mleka, s obzirom na to da taj posao sada obavljaju mlekare pojedinačno.