U vreme pripreme zemljišta za jesenju setvu ozimih useva i duboke obrade zemljišta mnogi poljoprivredni proizvođači pale žetvene ostatke na njivama. Postupak paljenja nanosi zemljištu značajnu štetu, jer remeti bioravnotežu zemljišta koja se godinama stvara, navedeno je u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu moli poljoprivredne proizvođače da se suzdrže od paljenja žetvenih ostataka. Takođe, traži se intenzivnije učešće u rešavanju problema Republičke poljoprivredne inspekcije za čiji rad je nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i poljočuvarske službe organizovane u lokalnim samoupravama.
Paljenjem žetvenih ostataka kiseonik iz zemljišta se troši, stvaraju se anaerobni uslovi u kojima aerobni mikroorganizmi trajno nestaju iz oraničnog sloja. Ovakvo zemljište više ne može da se regeneriše, s vremenom gubi sva kvalitetna svojstva što neminovno dovodi do gubitka prinosa.
Osim agronomskih razloga, sprovođenje mere zabrane paljenja žetvenih ostatka važno je i sa aspekta bezbednosti. Neretko zbog širenja vatre nastaju štetne posledice velikih razmera. Zbog toga je država odredila meru zabrane paljenja žetvenih ostataka i to definisala Zakonom o poljoprivredi ("Sl. glasnik Republike Srbije", br. 62/2006, 65/2008 i 41/2009), navedeno je u saopštenju.