Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je putem oficijalnog sajta obavestilo nosioce poljoprivrednih porodičnih gazdinstava da je u toku akcija prodaje dizel goriva (dizel D2 i evrodizel) na maloprodajnim objektima ovlašćenog distributera - NIS, namenjeno poljoprivrednicima za obavljanje jesenjih radova, a trajaće do 15. novembra 2012. Poljoprivrednicima je na raspolaganju 40 litara goriva po hektaru prijavljenog obradivog poljoprivrednog zemljišta, koje se kupuje po važećim maloprodajnim cenama na NIS-ovim pumpama a koje se kasnije regresira.
Ministarstvo apeluje na poljoprivredne proizvođače da tokom kupovine goriva obrate pažnju na tačan broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva koje se upisuje na fiskalni račun prilikom kupovine kao i da se pre kupovine raspitaju o važećoj maloprodajnoj ceni, jer cene goriva nisu iste na svim maloprodajnim objektima distributera. Gorivo se može kupovati više puta, ali se zahtevi za regresiranje i refakciju plaćene akcize mogu podneti samo jednom, nadležnoj filijali Uprave za trezor, najkasnije do 22. novembra 2012.
Kada poljoprivrednik kupi količinu goriva koja mu pripada, s popunjenim fiskalnim računima odlazi u Upravu za trezor u njegovom mestu i podnosi dva zahteva. Jedan je za regres goriva koje daje Ministarstvo i on iznosi 23 dinara po litru uz popust koji daje ovlašćeni distributer od 15,40 dinara za D2 i jedan i po dinar za evrodizel. Drugi zahtev je iznos refakcije, čiji iznos će biti utvrđen u skladu s propisima o povraćaju akcize.
Spisak maloprodajnih objekata ovlašćenog distributera možete viditi na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede www.mpt.gov.rs.