Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović razgovarao je 28. aprila s generalnim direktorom italijanske kompanija "Rigoni di Asiagio" Andreom Rigonijem i njegovim saradnicima o zakupu dodatnih 280 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. S tom kompanijom početkom godine potpisan je ugovor o zakupu 190 hektara, na kojima će biti zasnovana organska proizvodnja lešnika, objavljeno je na opštinskom sajtu.
- Zahvaljujući poverenju koje smo opravdali prošle godine, ozbiljnim pristupom u pripremi licitacije poljoprivrednog zemljišta, italijanska firma je izrazila želju da proširi zakup zemljišta u državnom vlasništvu na teritoriji opštine Negotin za još 280 hektara. Kada se bude proširio zakup na dovoljnoj površini zemljišta, kompanija ima u planu i izgradnju prerađivačkih kapaciteta što će biti značajno za zapošljavanje našeg stanovništva. Njihove namere su i da prenose znanje iz proizvodnje lešnika čime će i naši poljoprivrednici moći da se kao kooperanti uključe u proizvodnju lešnika. Mi smo i ove godine ozbiljno pristupili izradi programa zakupa poljoprivrednog zemljišta, koji je poslat na saglasnost nadležnom ministarstvu  i ono što je pogodno za nas jeste da samo 4,5 hektara nije obuhvaćeno željenim zakupom od strane italijanske kompanije - istakao je Milovanović nakon sastanka.
Kada se dobiju rezultati analize zakupljenog zemljišta, koji se očekuju u maju, počeće i sadnja sadnica lešnika koje se pripremaju u Bugarskoj, gde ova kompanija ima svoje pogone. Unapred se rade i istraživanja i analiza zemljišta na parcelama koje kompanija namerava da uzme u zakup.
Predsednik opštine Negotin ističe da je najveći problem prošle godine bio utvrđivanje vlasništva nad zemljištem s obzirom na to da je bilo i zemljišta u procesu restitucije. U saradnji s katastrom, sada je već pripremljeno zemljište koje može svakog trenutka da se ponudi u zakup zainteresovanim zakupcima.
Kompanija "Rigoni di Asiagio" planira da u budućnosti zakupi 3.000 hektara na ovom području, a kako je rekao Andrea Rigoni prilikom potpisivanja ugovora, u narednim godinama biće uzgajane i druge vrste voća - kajsija, višnja, malina.