U današnjem saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da će u vreme nastupajućih praznika, usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pored redovnih sprovoditi i pojačane, takozvane akcijske kontrole u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije. Pojačane kontrole rade se u skladu s analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja.
Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet – specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace.
U saopštenju se apeluje na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno deklarisana, kao i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju s hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.