Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije "Tenis" Danijel Notbrok potpisali su danas Memorandum o razumevanju, uz prisustvo premijera Srbije Aleksandra Vučića i vlasnika ove nemačke kompanije Klemensa Tenisa.
U obraćanju novinarima nakon potpisivanja tog dokumenta premijer Vučić je rekao da je dolazak kompanije "Tenis", najvećeg proizvođača mesa u Evropi, velika stvar za Srbiju, budući da je namera ove kompanije da u našoj zemlji proizvodi tri miliona tovnih svinja.
Ujedno je istakao da je posebno ponosan i zadovoljan zbog toga što se to desilo na godišnjicu funkcionisanja Vlade Srbije, nakon teškog i napornog rada, saopštila je Vlada.
Aleksandar Vučić je ukazao na to da su već dogovorene lokacije za pet farmi, a da se o još toliko sada razgovara s predstavnicima ove kompanije. Ocenio je da će ova investicija dovesti do velikog povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda i podizanja ukupnog kvaliteta mesa, ali i značajnog smanjenja nezaposlenosti.
Kompanija "Tenis", kako je preneo, zainteresovana je da u cilju jačanja svog prisustva na tržištima jugoistočne Evrope, zajedno s nemačkim partnerima dugoročno investira u Srbiju 420 miliona evra kroz izgradnju tehnološki i proizvodno zaokruženih kapaciteta za proizvodnju mesa.
Vlasnik kompanije Klemens Tenis naglasio je da su u Srbiji veoma brzo stvoreni uslovi za investiranje i najavio izgradnju prvih pet farmi, od ukupno 20, koliko je planirano. Naveo je da će se u Srbiji proizvoditi i hrana, što znači da će postojati zatvoren lanac proizvodnje, uz napomenu da ta kompanija zna kako da proizvodi i izvozi na svetska tržišta, kao i da želi saradnju sa srpskim poljoprivrednicima. Istakao je da je važno da se podrži razvoj poljoprivrede u Srbiji i dodao da je već imao kontakte s ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković.
Ideja je da se nemačko znanje prenese u Srbiju, rekao je Tenis i najavio izgradnju škole i kampusa, gde će radnici prolaziti odgovarajuću obuku.