Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković posetila je 24. aprila farmu tovnih svinja poljoprivrednika Milovana Ivankovića u Zasavici i tom prilikom otvorila savremeno tovilište za svinje, saopštilo je Ministarstvo.
- Znanje, iskustvo, ljubav i pomoć porodice su se pokazali kao najvažniji faktori koji će u naredne dve godine ovom proizvođaču omogućiti tov 10.000 svinja. Bez dovoljno finansijskih sredstava, uz pomoć kredita i dobrog plana otplate, finansiran je novi objekat za uzgoj u kojem će se proizvoditi 2.300 svinja u jednom turnusu, rekla je Bogosavljević Bošković i dodala da je ova farma primer koji govori da se bez ulaganja sredstava i ozbiljnog pristupa ne može dostići konkurentan nivo na domaćem ili stranom tržištu, kao i primer kako treba upotrebiti naučna i tehnološka dostignuća u oblasti ishrane uz najsavremenije sisteme koji prate protok i količinu smeše za ishranu tovljenika.
Milovan Ivanković se stočarstvom bavi 17 godina. Tovilišta za svinje izgradio je prema standardima Evropske unije, koristeći austrijsku tehnologiju gde se hrana za stoku sprema, dozira i kontroliše kompjuterski.
Nakon obilaska farme ministarka Bogosavljević Bošković je sa saradnicima posetila i Specijalni rezervat prirode "Zasavica" i tom prilikom je istakla da Republika Srbija ima 470 zaštićenih područja, što predstavlja nešto preko šest odsto ukupne površine, a da je plan da se do 2020. godine taj procenat udvostruči.
- U toku ove godine će Suva planina, Rtanj i Belanica biti proglašeni za područja s nacionalnim značajem a Vlada je opredelila posebna sredstva u vrednosti 210 miliona dinara kako bi se pomoglo funkcionisanje zaštićenih i posebnih područja, najavila je ministarka Bogosavljević Bošković i posebno pohvalila angažovanje Pokreta gorana koji brinu o rezervatu Zasavica i istakla važnost projekata kojima bi se sačuvali genetski resursi biljaka, starih autohtonih rasa životinja i ptica s naših prostora.