Resorno Ministarstvo saopštilo je da je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković 23. aprila u Briselu, posle sastanka sa Monik Pariat, zamenikom generalnog direktora DG AGRI zaduženom za poljoprivredu, izjavila je da Evropska komisija u potpunosti razume situaciju u srpskom agraru i podržava poljoprivredne proizvođače, ali nije srećna zbog uvođenja zaštitnih mera za meso i mleko i nada se da će one biti privremene, te da Evropski komitet i Direktorat smatraju da se moraju tražiti dugoročna rešenja.
Ministarka Bogosavljević Bošković je rekla da je Pariat u ime Direktorata istakla da u potpunosti razume situaciju u sektoru poljoprivrede u Srbiji, jer su se u sličnoj situaciji nalazile i druge države kandidati u fazi kada su bile pred pristupanjem članstvu u EU. Ipak, istakla je da Evropska komisija i Generalni direktorat nisu srećni zbog uvođenja mera za koje, kako kaže, ne postoje jasni argumenti i pokazatelji. Izjavila je da se nada da će mere koje smo već preduzeli biti samo privremene, a da se moraju tražiti dugoročna rešenja, posebno na planu implementacije IPARD programa.
U tom cilju Pariat je insistirala da se u Srbiji što skorije uspostave sve neophodne strukture i da počnu da se koriste sredstva koja su opredeljena u okviru IPARD programa za podršku sektoru poljoprivrede.
Ministarka poljoprivrede Bogosavljević Bošković je tim povodom istakla da Ministarstvo zajedno sa Vladom Srbije intenzivno radi na razvoju agrarnog sektora i usklađivanju našeg zakonodavstva s pravnim tekovinama Evropske unije. Takođe da dešavanja na terenu u sektorima mesa i mleka u našoj zemlji nameću potrebu za uvođenje određenih zaštitnih mera u cilju pomoći poljoprivrednim proizvođačima u pomenutim sektorima, navodi se u saopštenju.