Na marginama zajedničke konferencije na temu uloga bioenergije za energetsku bezbednost i zaštitu klime u Dunavskoj regiji u Briselu 23. aprila ministarka poljoprivrede, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se s ministrom životne sredine, klime i energetike pokrajine Baden-Virtemberg Francom Unterštelerom.
Srbija i nemačka pokrajina Baden-Virtemberg će u narednim mesecima zajedno raditi na izradi pilot-projekta bioenergetskog sela, koje će koristiti biomasu za proizvodnju električne energije.
Ministarka je podsetila da dva ministarstva uz finansijsku podršku GIZ-a već realizuju projekat razvoja održivog tržišta biomase u Srbiji čija je vrednost osam miliona evra a projekat treba da bude okončan do 2017. godine.
Partnerstvo Srbije i Baden-Virtemberga u oblasti bioenergije i dalje traje, i naš cilj je da se ova saradnja unapredi i da se stvore uslovi za razvoj energetskog sektora u Srbiji i čitavom regionu uvođenjem novih tehnologija, čistih tehnologija, odnosno biomase za energetske potrebe. - Na taj način bilo bi ostvareno nekoliko ciljeva – zaštita životne sredine, veće učešće obnovljih izvora energije u energetskom sektoru, smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte, koji su glavni uzročnici velikih klimatskih promena. Iz tih razloga mi smo danas dogovorili da se u narednom periodu definišu i novi projekti, a naravno da se dalje radi na razvoju projekta razvoja održivog tržišta biomase u Srbiji, rekla je ministarka Bogosavljević Bošković, a saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.